Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009


ΑΧΙΛΛΕΥΣ Γ. ΧΑΛΔΑΙΑΚΗΣ

Ο Αχιλλεύς Γ. Χαλδαιάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1969. Σπούδασε Θεολογία και Μουσικολογία στην Αθήνα. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών [μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με την εργασία: Ο γέρων Ιερόθεος (1762-1814). Η πολιτεία του κτίτορος της ιεράς μονής προφήτου Ηλιού Ύδρας και κριτική έκδοση του Βίου του (έκδοση: Αθήναι 2001, σσ. 616)] και αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών [διδακτορική διατριβή με θέμα: Ο πολυέλεος στην βυζαντινή και μεταβυζαντινή μελοποιία (έκδοση: Αθήναι 2003, σσ. 992)].
Υπηρετεί στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το έτος 1992 [αρχικά ως ἐπιστημονικός συνεργάτης (διδάσκων βάσει του προεδρικού διατάγματος 407/80), στη συνέχεια δε ως λέκτωρ (από το έτος 1999), ως επίκουρος καθηγητής (από το έτος 2004), ως μόνιμος επίκουρος καθηγητής (από το έτος 2008) και τώρα (από το έτος 2010) ως αναπληρωτής καθηγητής], στο γνωστικό αντικείμενο της Βυζαντινής Μουσικολογίας. Διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο μαθήματα γύρω από τη βυζαντινή μουσική, τόσο στο Τμήμα του όσο και σε άλλα πανεπιστημιακά τμήματα ή εκπαιδευτικούς φορείς της Ελλάδας.
Παράλληλα, είναι και χοράρχης ενός πολύ γνωστού διεθνώς καλλιτεχνικού σχήματος, του χορού ψαλτών Οι Μαΐστορες της ψαλτικής τέχνης. Με τους Μαΐστορες της ψαλτικής τέχνης έχει μέχρι τώρα πραγματοποιήσει περισσότερες από 400 παραστάσεις ανά τον κόσμο (Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Αυστραλία) κι έχει παρουσιαστεί επανειλημμένα στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης έχουν ψάλει σε φημισμένους συναυλιακούς χώρους, αλλά και σε πολλούς μνημειακούς βυζαντινούς ναούς, κατά διάφορες εορτολογικές ή άλλες επετειακές περιστάσεις, ενώ έχουν ως τώρα ηχογραφήσει πάνω από είκοσι ψηφιακούς δίσκους.
Αναπτύσσει, επίσης, και μια διεθνή καλλιτεχνική πορεία ως χοράρχης, αφού πολλές φορές μετακαλείται ως επισκέπτης χοράρχης από γνωστά, εκτός Ελλάδος, χορωδιακά σχήματα, σχήματα που σχετίζονται ή και όχι με τον χώρο της παραδοσιακής βυζαντινής μουσικής. Έτσι, έχει ήδη πραγματοποιήσει σχετικές εκδηλώσεις, στην Ευρώπη και στην Αμερική, με μεγάλη διεθνή επιτυχία και θετικότατο απόηχο. Επισημαίνονται εδώ οι τελευταίες δουλειές του: αφενός μεν στο Tallinn της Εσθονίας, ως προσκεκλημένος χοράρχης (guest director) του RAM-The Estonian Male Choir, στο πλαίσιο του 16ου διεθνούς φεστιβάλ Credo (Credo XVI. The International Festival of Orthodox Sacred Music. 24 September-4 Oktober 2009. Estonia), όπου και διηύθυνε τη διάσημη αντρική 50μελη κρατική χορωδία της Εσθονίας σε ένα πρόγραμμα αμιγώς βυζαντινής μουσικής, αφετέρου δε στο Portland και στο Seattle της Αμερικής, επίσης ως προσκεκλημένος χοράρχης (guest director) της Cappella Romana, όπου και παρουσίασε (τον Ιανουάριο του 2010) με τη συγκεκριμένη διεθνούς φήμης αμερικανική χορωδία ένα αμιγώς βυζαντινό μουσικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο A Byzantine Christmas (δίνοντας μάλιστα πριν από κάθε συναυλία και σχετική διάλεξη/pre-concert lecture).
Ακόμη, ψάλλει, ενεργά και συστηματικά, σε κεντρική εκκλησία των Αθηνών, αλλά παράλληλα ψάλλει και σε διάφορες λατρευτικές η καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, όπου και συχνά καλείται σαν καλλιτέχνης ερμηνευτής. Έχει, επιπλέον, δισκογραφήσει, είτε μόνος του είτε με διάφορα καλλιτεχνικά σχήματα, πολλούς και ποικίλους ύμνους της βυζαντινής μελοποιητικής παραγωγής.
Έχει δημοσιεύσει δέκα αυτοτελή βιβλία και έχει επιμεληθεί της έκδοσης ισάριθμων συλλογικών τόμων (πρακτικών συνεδρίων, τιμητικών τόμων κ.λπ.). Δεκάδες άλλες μελέτες του έχουν καταχωρισθεί σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ είναι επίσης τακτικός συνεργάτης και σύμβουλος σχετικά με τα βυζαντινομουσικολογικά λήμματα στις εγκυκλοπαιδείες ПРАВОСЛАВНАЯ ЭНЦИКЛОПЕДИЯ και Μεγάλη Ορθόδοξη Χριστιανικὴ Εγκυκλοπαιδεία. Συμμετέχει, ακόμη, σε διεθνή μουσικολογικά και θεολογικά συνέδρια, ενώ είναι και ενεργό μέλος διάφορων επιστημονικών σωματείων (π.χ. Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας, The International Society for Orthodox Church Music, American Society of Byzantine Music and Hymnology κ.λπ.) και λοιπών καλλιτεχνικών συλλόγων (π.χ. Εταιρεία Ανατολής το περιήχημα, Εταιρεία Η Αιγιναία κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου